Ulkomaalaistaustaisten osuus Helsingin alueilla

Eräs mielenkiintoinen asia, johon olen kiinnittänyt huomiota Helsingin alueita tarkkaillessa, on ulkomaalaisten määrä eri asuinalueilla. Helsingissä ulkomaalaisten määrä on kasvanut vuonna 2020 noin 3 prosenttia. Ulkomaalaisten määrä on kasvanut eniten Kulosaaren ja Laajasalon peruspiireissä. Yleisesti ulkomaalaisten määrä on kasvanut eniten Koillisessa ja Itäisessä suurpiirissä. Itselläni ei ole mitään ulkomaalaistaustaisia vastaan, mutta joissain tapauksissa ulkomaalaisten suhteellisen määrän kasvaessa alueilla, saattavat tietyt levottomuudet tai ongelmat lisääntyä. Ei liene siten salaisuus, että monet ihmiset pitävät merkillä asuinaluetta valitessa ulkomaalaisten suhteellista määrää alueilla. Asiaa on tosin myös mahdollista taskastella toisesta näkökulmasta. Jossain tapauksessa alueen hintataso voi olla matala ulkomaalaisten määrästä ja tästä syntyneistä mielikuvista johtuen, mutta alue on todellisuudessa todella hyvä asua. 

10 Helsingin ulkomaalaisvaltaisinta aluetta

Ulkomaalaistan määrää voi tarkastella monen eri muuttujan kautta. On esimerkiksi mahdollista tutkia muun kuin suomen kieltä äidinkielenään puhuvien määrää. Toisaalta on mahdollista tarkastella yksinkertaisesti ulkomaalla syntyneiden määrää. Kun katsotaan muuta kuin suomen tai ruotsin kieltä äidinkielenään puhuvien määrää vuonna 2019, on top 10 -taulukko seuraavanlainen:

1. Jakomäen peruspiiri 34,0 %
2. Mellunkylän peruspiiri 31,0 %
3. Vuosaaren peruspiiri 24,9 %
4. Kaarelan peruspiiri 22,6 %
5. Vartiokylän peruspiiri 22,4 %
6. Pukinmäen peruspiiri 22,1 %
7. Myllypuron peruspiiri 21,8 %
8. Latokartanon peruspiiri 20,7 %
9. Pasilan peruspiiri 18,7 %
10. Pitäjänmäen peruspiiri 18,1 %

Vähiten muuta kieltä puhuvia tai ulkomaalaisia on sen sijaan seuraavilla alueilla:

1. Länsi-Pakilan peruspiiri 4,2 %
2. Tuomarinkylän peruspiiri 5,0 %
3. Itä-Pakilan peruspiiri 5,6 %
4. Östersundomin peruspiiri 6,0 %
5. Lauttasaaren peruspiiri 7,4 %
6. Munkkiniemen peruspiiri 7,6 %
7. Vironniemen peruspiiri 7,7 %
8. Taka-Töölön peruspiiri 7,8 %
9. Ullanlinnan peruspiiri 8,2 %
10. Vallilan peruspiiri 8,8 %

Ulkomaalaistaustaisten osuus keskittyy paljolti itäiseen Helsinkiin, mikä ei ole mitenkään yllätyksellistä. Listassa mainittuja lukuja voi myös vertailla siihen, että koko Helsingin muuta kieltä puhuvien määrä on 15,7 prosenttia. Helsingin kaupunki ja Tilastokeskus tutkii ulkomaalaisten määrää Helsingissä alueittain. Edellä mainitut tahot ovat julkaisseet myös karttoja, joista jakautumisen näkee helposti. 

Tutkimustuloksista voi lukea tarkemmin esimerkiksi täältä: https://ulkomaalaistaustaisethelsingissa.fi/fi/alueellinensijoittuminen









Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helsingin turvallisimmat ja vaarallisimmat alueet

Alkupostaus ja lähtökohdat