Ulkomaalaisten oppilaiden määrä lähikouluissa

 Ulkomaalaiset oppilaat lähikouluissa

Yle julkaisi äskettäin hyvin mielenkiintoisen tilastokoneen ja artikkelin ulkomaalaisten oppilaiden osuudesta Suomen kouluissa. Aihe on poliittisesti kuuma erityisesi Helsingissä, sillä osa puolueista haluaisi rajoittaa niin sanottua koulushoppailua. Yle on tunnettu hieman vasemmistolaisesta asennoitumisestaan, joten on kenties hieman erikoista, että he julkaisivat kyseisen artikkelin. Osa kansanedustajista jopa kritisoi julkaisua. 

Henkilökohtaisesti pidän julkaisua erittäin hyödyllisenä erityisesti asunnonostajan ja muun muuttoa suunnittelevan ihmisen näkökulmasta. Ylen tilastokone ei ainoastaan näytä ulkomaalaisten oppilaiden osuutta kouluissa, vaan myös korkeakoulutettujen ihmisten määrän alueella ja alueen keskimääräisen tulotason. Uskoisin, että monen lapsen vanhempi ei ole kiinnostunut jostain abstraktista ja ylevästä tasa-arvopolitiikasta, kun he suunnittelevat, mihin kouluun he lapsensa haluavat. Tulokone ei myöskään luonnollisesti itse syrji vaan tuottaa ainoastaan informaatiota ihmisille. Lukija saa itse tehdä päätöksen siitä, pitääkö esimerkiksi ulkomaalaisten suurta osuutta koulussa positiivisena vai negatiivisena asiana. 

En ota itse kantaa, minkälaiseen kouluun laittaisin lapseni. Kannatan kuitenkin mahdollisuutta "koulushoppailuun", koska itse ainakin haluaisin olla kontrollissa siitä, minkälaisen koulutuksen lapseni saa ja minkälaisessa seurassa lapseni kasvaa. Jääköön absoluuttisen tasa-arvon tavoittelu minua tiedostavammille ihmisille ja heidän lapsilleen.

Ylen tilastokone löytyy osoitteesta: Ylen lähikoulukone 




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helsingin turvallisimmat ja vaarallisimmat alueet

Ulkomaalaistaustaisten osuus Helsingin alueilla

Alkupostaus ja lähtökohdat